Menu

Menu

ForsideNyhederKalenderErhvervAdvokathuset Torsten Pedersen - Saabye-BrøndumAgerbæk EjendomshandelAgerbæk El-ServiceAgerbæk HotelAgerbæk Maskinstation & EntreprenørforretningButik TelmaMin KøbmandStudie 9ForeningerAgerbæk BorgerforeningAgerbæk ErhvervsforeningAgerbæk FDFAgerbæk lokalarkivAgerbæk SportsforeningAgerbæk UdviklingHELAMUS musikforeningSognelundens vennerInstitutionerAgerbæk skoleOm agerbækStemningsbillederKontaktUgeavisenAgerbæk på FacebookAgerbæk PodcastAgerbæk App
Agerbæk
Foto:

Flot fremmøde og gode ideer til workshop

Varde Kommune afholdt torsdag eftermiddag møde med byens borgere om den fremtidige udvikling af midtbyen

I går eftermiddags den 12. september havde Varde Kommune budt byens borgere ind til workshop omkring udarbejdelse af en ny områdeplan for Agerbæk midtby. Mødet kom i forlængelse af forudgående møder mellem Agerbæk Udvikling og Varde Kommune i relation til udvikling af byen, nu hvor banen er på vej til at blive fjernet.

Agerbæk skal åbnes op og byde velkommen
Workshoppen blev afholdt i Power Towers Helles fine lokaler i den gamle Andelskasse på torvet. Fra Varde kommune deltog udviklingskonsulent og byplanlægger Henrik Rasmussen og arkitekt Anne Bjerggaard. Udover Agerbæk Udvikling var Agerbæk også repræsenteret ved flere medlemmer af erhvervslivet, borgerforeningen, Agerbæk SF, skolen, byrådet og andre borgere fra Agerbæk med interesse for byens udvikling. Ialt 25-30 personer deltog i workshoppen, hvor der bl.a. blev diskutteret, hvordan vi kan forskønne vores midtby, løse problematikken omkring tung traffik ved viadukten og udvikle området langs banen fra viadukten mod skolen. Her er der mange muligheder, da der er rigtig mange kvadratmeter at boltre sig på.

Udviklingskonsulent Henrik Rasmussen fortalte kort om dagsorden og hvad en områdeplan er for noget. Det er ikke et juridisk bindende dokument, men skal danne rammer og inspiration for den fremtidige udvikling af et specifikt afgrænset område af en by. Områdeplanen er således ikke en endelig køreplan, men vil gøre det nemmere at sagsbehandle og godkende fremtidige projekter i det pågældende område, hvis disse opstår eller der kommer en investor, ejendomsudvikler eller andet med ideer og muligheder i fremtiden. Efter Henrik Rasmussen havde lagt rammerne, fremlagde arkitekt Anne Bjerggaard skitser og spændende tanker om, hvordan vi kan åbne byen op fra jernbanegade og Sønderbyen mod baneområdet, og udvikle en ny forside vendt mod den kommende cykelsti, der er planlagt som erstatning for den gamle bane. Der blev desuden fremlagt idéer til, hvordan vi ville kunne anlægge små hyggelige grønne pletter med vejtræer og blomsterkummer på Storegade og lave et hævet område i krydset ved bageren og hotellet. Det var nogle enkle og overkommelige projekter, der ville give byen et nyt og venligt ansigt for både borgere og forbipasserende. 

Banebrydende udvikling
Efter kommunes oplæg fremlagde Hans Peter Nielsen ideerne fra Agerbæk Udvikling. Et oplæg som Hans Peter havde valgt at kalde Banebrydende udvikling, hvilket det i sandhed vil give mulighed for at skabe, når banelegemet endelig bliver fjernet. Idéerne omfatter bl.a. fjernelse af Kartoffelcentralen og anlæg af to etagers lejeboliger, á la dem vi har på Allégade, i samarbejde med en boligforening, der kan se mulighederne. For der er i høj grad brug for flere gode lejligheder med central beliggenhed i Agerbæk. Hans Peter fortalte også om mulighederne for at skabe en bypark i skoven fra trekanten ved tunnellen til Kartoffelcentralen. Et område med fredskov og med mange muligheder for gode oplevelser – helt bynært. Der blev også fremlagt idé til, hvordan vi vil kunne løse problemstillingen med store køretøjer ved viadukten ved at fjerne tunnellen og gøre vejen bredere mod syd samt lave en let-bro over den nye vej for de bløde trafikanter.

Plads til både drømme og skepsis
Efter fremlæggelsen blev der drukket kaffe og spist lækker pålægskagemand fra Bager HJ, mens snakken gik om drømme og realisme, idéer og muligheder…Alle fremmødte fik mulighed for at blive hørt og skrev ideer og muligheder ned på kort over området. Hvor skal der være byggegrunde...kan man lave et lille butikscenter med små butikker eller pop-up butikker, hvad med shelters nede i skoven bag hotellet. Der var plads til både positivitet og en vis skepsis. "Det er jo dejligt at drømme, men alt er ikke så let i virkeligheden, som det er på en workshop. Man kan ikke låne en krone til noget som helst i vores område," mente en af byens erhvervsdrivende, mens andre butiksejere havde taget de mere positive briller på til aftenens møde og talte om, hvordan vi kunne trække nye butikker til vores torv.

Udover lommeuld er der dog ingenting, der kommer af sig selv. Og derfor var det skønt at se, at der var mange positive tanker, optimisme, ideer og god stemning i Power Tower i aftes. Næste step i processen er, at Varde Kommune laver en skitse for det omtalte område ud fra de inputs, de fik i aftes. Den fremlægges for styregruppen i Agerbæk, der får mulighed for at kommentere og tilpasse planen inden den endelige plan fremvises og sendes i høring hos byens borgere.

Tak til alle jer der mødte op i aftes og var med til at give jeres indspark og gode idéer til den fremtidige udvikling af vores dejlige by, Agerbæk.

Referent
Jesper Christiansen
Agerbæk Udvikling

 

torsdag 12 sep 2019 - Jesper Christiansen